top of page
Zoeken

(Herhaalde) miskraam: waarom je minimaal 3 MAANDEN moet wachten met opnieuw zwanger worden

Bijgewerkt op: 9 jul 2024

Een miskraam is heftig, mentaal, emotioneel en fysiek. Er komt veel verdriet en rouw bij kijken. Wist je dat 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam? Westers gezien kan het komen door chromosomale afwijkingen, stollingsafwijkingen, een abnormale immuunrespons of een te laag progesteron-niveau. Maar vaak wordt er geen reden voor gegeven, wat natuurlijk enorm frustrerend is. Hoe vaak het ook gebeurt, er heerst een enorm taboe op om er over te praten. Terwijl praten hierover juist ontzettend belangrijk is voor het eventueel opnieuw zwanger worden (en blijven). 


Ik wil NU dit taboe doorbreken, door mijn Chinese geneeskundige visie op miskramen te geven. Ik wil dat we er juist over gaan praten, want dat is zo een belangrijk aspect van het proces. Het is immers een proces van loslaten (letterlijk), rouwen, verwerken. Dit heeft echt tijd nodig, en je moet het verlies absoluut voldoende hebben verwerkt voordat je kunt beginnen aan een nieuwe zwangerschap. Niet alleen emotioneel, maar juist ook fysiek herstel is erg belangrijk. 

De Chinese gynaecologische visie op miskramen is heel anders dan de Westerse kijk, vooral wanneer gezegd wordt dat je meteen na je menstruatie weer kan gaan beginnen met proberen. NO GO wat mij betreft! Wacht alstublieft minimaal drie maanden (totdat je cyclus opnieuw is gereguleerd) na de miskraam voordat je weer opnieuw zwanger probeert te worden. Maar waarom?


Omdat een miskraam heel veel energie kost, specifiek van je Nieren, de energie waar je juist heel zuinig op moet zijn. Je Nieren staan immers in verband met alles met betrekking tot fertiliteit, menstruatie, hormoonhuishouding en je Jing (de energie die je nodig hebt voor je zwangerschap en bevalling: de energie dat tot leven brengt). Het duurt even voordat je energieniveau weer optimaal is voor een volgende zwangerschap. Ik leg het je graag uit:



In het kort: de Chinese Geneeskunde baseert alles op Yin en Yang. Een bevrucht eitje wordt onder Yin geschaald: het is materie, het is tastbaar. Yang daarentegen is verwarming en beweging, alles wat niet tastbaar is. De weg van het bevruchte eitje in je eierstok naar je baarmoeder is dus een Yange beweging. Een bevruchte eicel is de meest existentiële vorm van Yin: dit wordt Jing (essentie) genoemd. Jing is alles wat met leven en dood te maken heeft. Jing is de krachtige bronenergie vanuit de Nieren, die enerzijds bestaat uit het ‘’voorhemelse’’ aspect; het DNA- het erfelijke van je voorouders, en anderzijds het ‘’nahemelse’’ aspect: alle invloeden na de conceptie. Het moment van bevruchting is de overgang van het voorhemelse in nahemelse Jing: het DNA van de vader én de moeder smelt samen en vormt een nieuwe verdeling van Yin en Yang, zoals je op het plaatje kan zien. 

 

Door de samenkomst van yin (eicel) en yang (zaadcel) en de samensmelting, ontstaat leven. Helaas heb je maar een bepaalde hoeveelheid Jing in je leven. Zie het als een batterij:


Bij de één is er 50% voorhemelse Jing en 50% nahemelse. Dat betekent dat als je de eerste 50% van je nahemelse Jing (door leven, ouder worden, maar ook door allerlei externe omstandigheden als slecht eten, slapen, roken, alcohol, etc.) op is, je aan de voorhemelse Jing gaat trekken. Dit is immers jouw buffer. Bij de ander is er 80% voorhemelse Jing (sterke genen) en 20% nahemelse. Dat betekent dat je een grotere buffer hebt. Maar, je hebt zelf enorme invloed op deze nahemelse Jing: door goed te slapen, eten en te rusten: zo wordt je nahemelse Jing (en dus je batterij) weer opgeladen tot 100%. 


Even terug naar de miskraam. 


Het eitje gaat zich na de bevruchting nestelen in het baarmoederslijmvlies. Hier kan het gaan groeien tot aan de bevalling, mits het bevruchte eitje én de baarmoeder sterk genoeg zijn. De Bao, baarmoeder, staat onder invloed van Jing: het gaat hier namelijk om een nieuw leven. Dus het staat ook onder invloed van je Nier-energie. Wanneer er een miskraam is, kan dit twee dingen betekenen: 

  • Het bevruchte eitje is niet sterk genoeg om te overleven

  • Het huis van het bevruchte eitje is niet sterk genoeg om de nieuwe bewoner te beschermen.

Denk aan een rieten huisje op een heuvel die vaak getroffen wordt door stormen, heftige winters, kou, regen, waardoor het huisje eigenlijk heel fragiel is. Als er dan iemand in komt om te wonen die de kachel aansteekt, het bed verschuift en een schilderij ophangt, 

stort het huis na de eerste dag in: naar alle omstandigheden is het huis niet sterk genoeg om een bewoner ook nog te voorzien van warmte, veiligheid en rust. 



De tweede optie is dat het huis wél sterk genoeg is, maar dat de bewoner heel ziek binnenkomt. Het huis voorziet de bewoner van warmte, veiligheid, rust waardoor hij zou kunnen genezen, maar toch is de bewoner te ziek om het te overleven. 


De zieke bewoner staat voor een bevrucht eitje met bijvoorbeeld een chromosomale afwijking, die dus toch al niet levensvatbaar is geweest. Het fragiele huis staat voor

je baarmoeder - en dus je Nier-energie. Wat kan je zelf doen: zorgen dat het huis sterk is, de bewoner kun je helaas niet bepalen; die komt ziek of gezond binnen. Maar wanneer het goed gaat met de leefomgeving waarin het huis staat (met veel groen en zonlicht), zal je ook minder vaak zieke bewoners tegenkomen. 


Toch kan het zijn dat er ondanks het sterke huis, er een zieke bewoner langskomt. Dan is het alsnog fijner voor deze zieke bewoner om binnen te komen in een veilig en warm huis, in plaats van ook nog terecht te komen in een fragiel huisje waar het koud en schimmig is. Dus: no matter what, zorg dat je huisje voor - welke bewoner dan ook (ziek of gezond) - een fijn thuis kan zijn.


In het Chinees kennen wij het gezegde: 'Tiao Jing Zhong Zi', wat zoveel betekent als: 'reguleer de cyclus om een nieuw zaadje te planten'. Een cruciale gedachte in de Traditioneel Chinese Gynaecologie is dus dat je éérst moet zorgen voor een goede voedingsbodem, voordat er een sterk plantje kan groeien. Dit betekent dat je cyclus éérst gereguleerd moet zijn, voordat je opnieuw kunt beginnen proberen zwanger te raken. Wanneer je te snel probeert, is het huis nog in de wederopbouw fase, en zit het dak er nog niet eens op, bij wijze van spreken.  Hoe kan het dan een bewoner goed ontvangen? Neem dus de tijd om de cyclus opnieuw op te bouwen, voordat je opnieuw zwanger probeert te raken. Wees mild voor jezelf: focus je op het feit dat er wel dingen goed zijn gegaan: het zaadje en eitje hebben elkaar weten te vinden, zijn versmolten met elkaar en hebben de weg naar de baarmoeder afgelegd. Focus je op het mooie, sterke, groene en zonnige huis dat je gaat maken voor de volgende bewoner. 


 

Wat kan je nog meer doen?


  • Praat over je miskraam: praten helpt de qi (energie) die gestagneerd was (vast zat/zit door je rouwproces) weer te laten stromen: dit is nodig voor een nieuw begin. Ditzelfde geldt voor huilen: dit laat je Long-energie stromen (verdriet en rouw is de emotie die hoort bij de Long. en huilen is het middel voor verwerking van dit verdriet/rouw.). Alles opkroppen werkt stagnerend en dus averechts. 

  • Bezoek een acupuncturist. Ga samen onderzoeken waarom jouw huisje vanuit zichzelf niet sterk genoeg is. 

  • Neem rust: je kunt je niet focussen op het bouwen van een huis wanneer je ook nog een bos moet kappen (werken), iedere dag bergen moet beklimmen (sporten), beren moet verjagen (grenzen aangeven) en alle bosbewoners van eten moet voorzien (socializen) 

  • Neem voeding dat je nier-energie (Jing) versterkt, en hiermee je bouwstenen voor het huis: 


Zodat je in ieder geval zorgt dat jouw huis prachtig warm en sterk is om de nieuwe bewoner te verwelkomen <3

Liefs, SAAR.

 
 
 

Comments


bottom of page